Änkans bokförlag

”Utgivare Änkan Vandenhoeck” – Så står det på en gammal bok från 1769. Denna kvinnliga pionjär i den vetenskapliga förlagsbranschen stötte jag på när jag var på redaktionsmöte på förlaget som ger ut tidskriften Diaconia Journal for the Study of Christian Social Practice. Vandenhoeck & Ruprecht i tyska Göttingen grundades 1735 av Abraham Vandenhoeck och hans hustru Anna och det var alltså denna Anna som drev förlaget vidare själv efter att hon blivit änka. Dock hade inte hennes egen fullständiga namn auktoritet nog för att duga som förlagsnamn, utan då blev det ”änkan Vandenhoeck”, ”Symtibus Vidvae Vandenhoeck”.

Den goda Anna får mig att tänka på de rika änkorna i Bibeln som ofta fick uppdrag ovanliga för kvinnor genom att den man de normalt skulle varit underordnad inte längre fanns i livet.

Det senaste århundradet har kvinnor haft en viktig roll för uppbyggnaden av kyrkornas diakoni i Europa, som tidskriften berättar om. Tänk om Anna Vandenhoeck hade vetat!

Author: ninnaedgardh

Dela detta inlägg